• aleksandar-kosina-studio-profesional
  • aleksandar-vujkov-mali-liman
  • anica-stanic-sah
  • branislav-popkonstantinovic-casovnik
  • igor-kekeljevic-lady-godiva
  • ivica-nikolic-brod
  • ivica-nikolic-stamparska-masina
  • kristina-nikolic-profesor-max
  • nenad-poznanovic-gratska-kuca
  • zorica-raus-ucionica

Studijski program

Studijski program Animacija u inženjerstvu, je interdisciplinaran između elektrotehnike i računarstva i matematike.

 

Računarska grafika i animacija su danas sastavni deo svakog proizvoda ili proizvodnog procesa i podrazumevaju se gotovo u svim oblastima života. Kada želimo da napravimo bilo kakav proizvod ili objekat poput automobila, aviona, voza, autoputa, zgrade, fabrike i dr., danas je svakako najjeftinije napraviti kompjuterski trodimenzionalan model a zatim na njemu izvršiti sve analize, tehničko-tehnološke korekcije, promene iz estetskih ili sistemskih razloga i slično. Računarska grafika i animacija su oblasti koje se koriste u različitim tehničkim disciplinama poput mašinstva, arhitekture, građevine, saobraćaja, elektrotehnike i elektronike, geodezije itd. Svoje sigurno mesto ova disciplina ima u umetnosti, a takođe u medicini i farmaciji, fizici, biologiji i hemiji, matematici, primenjenoj matematici i informatici. Značajno mesto zauzima u obrazovanju, a svima je poznat uticaj ove discipline na filmsku industriju, specijalno od kada su kreirani 3D filmovi. Koristi se i za izradu kompjuterskih igara a kao i kod WEB dizajna.

 

Često se računarska animacija koristi za simulacije proizvodnih procesa, nedostupnih ili nedovoljno vidljivih elemenata (podzemne i podvodne instalacije, geološka mapiranja, mašinske elemente, anatomske delove, i dr.), simulacije rizika (zemljotresa, poplava, požara, i dr.) ali i za vizuelizaciju različitih tipova podataka/informacija. Sve ovo joj daje jedan jak društveni značaj i opravdanost ulaganja, kako u razvoju potrebne tehnologije, tako i u osposobljavanju stručnih kadrova koji će “pokriti” ovu rasprostranjenu i danas nadasve neophodnu delatnost.

 

Vizuelizacija je potrebna svima jer je ona najprirodnija za ljudski način viđenja sveta i predstavlja odličan izbor za prikaz – vizuelnu prezentaciju kod učenja i podužavanja, tako i za prenošenje informacija, dobro je poznato da “slika govori više od 1000 reči“.

 

Svaki predmet nosi određeni broj ESPB, a celokupne osnovne akademske studije se smatraju završenim kada student ispuni sve obaveze propisane studijskim programom i pri tome sakupi najmanje 240 ESPB. Osnovne akademske studije traju četiri godine, a master akademske studije traju godinu dana. Master akadmske studije se vrednuju sa 60 ESPB. Tokom studija koriste se savremeni licencirani i/ili open-source programski paketi, koji će biti korišćeni u sklopu računarskih vežbi, izrade projekata, seminarskih radova i završnih radova.

 

Na studijskom programu Inženjerska animacija koriste se: 3D Studio MAX, Photoshop, CorelDRAW, Zbrush, VFX artist, Hair,fur and cloth artist, Matlab, VUE, X3D, OpenGL, Steinberg Wavelab, Steinberg Nuendo, Sony Sound Forge, Adobe Premiere, Adobe After Effects, Autodesk Motion blender, Poser, RealFlow, Sybase PowerDesigner, Sybase IQ, ArchiCAD.

 

U toku studija, a posebno na stručnim predmetima, posebno se vrednuje samostalan rad, ohrabruje se učešće u stručnim i razvojnim projektima, potenciraju se i razvijaju sposobnosti za rešavanje konkretnih problema.

 

Osnovne studijeMaster studije

 

 

Uslovi za upis

Uslovi za upis na studijski program je završena četvorogodišnja srednja škola i položen prijemni ispit. Prijemni ispit ima za cilj da proveri znanja i sklonosti kandidata za oblast Računarske grafike kroz oblast Matematike (vrednuje se sa maksimalno 60 poena). Prijemni se smatra položenim ukoliko je kandidat osvojio minimalno 14 poena na prijemnom ispitu.

Na osnovu uspeha u prethodnom četvorogodišnjem školovanju (maksimalno 40 poena) i poena stečenim na prijemnom ispitu formira jedinstvena rang lista kandidata na osnovu koje se vrši upis.

Na osnovnim akademskim studijama Animacija u inženjerstvu, koje traju četiri godine, postoji jedna studijska grupa od šezdeset studenata.

 

Na Fakultetu tehničkih nauka će biti organizovana priprema za polaganje prijemnog ispita. Učenici srednjih škola zainteresovani za pohađanje pripremne nastave, mogu dobiti informacije na 485 2280.