• aleksandar-kosina-studio-profesional
  • aleksandar-vujkov-mali-liman
  • anica-stanic-sah
  • branislav-popkonstantinovic-casovnik
  • igor-kekeljevic-lady-godiva
  • ivica-nikolic-brod
  • ivica-nikolic-stamparska-masina
  • kristina-nikolic-profesor-max
  • nenad-poznanovic-gratska-kuca
  • zorica-raus-ucionica

Kurs digitalnog vajanja

 

Preko leta se organizuje kurs za studente Animacije u inženjerstvu iz digitalnog vajanja stilizovanih karaktera. Kurs se realizuje u programu Blender, ali se uče opšti principi koji su primenjivi i u drugim 3d programima. Dužina kursa je 9 dana, po 2 časa dnevno. Kurs se održava online, radnim danima 26.07. -05.08. , 16-18h.

 

Prijava za kurs je preko linka: https://forms.gle/5WBTT7CFjJTPT7kJ9

 

Pravo prijave imaju studenti na svim godinama studija, na studijskom programu Animacija u inženjerstvu. Polaznici moraju imati iskustvo 3d modelovanja u bilo kom 3d programu. Poznavanje programa Blender je preporučljivo, ali nije neophodno. 

 

Za rad je potreban Blender 2.93 i grafička tabla za crtanje.

 

Prijava je otvorena do četvrtka 22. 07.

Broj mesta je ograničen. Studenti čije su prijave za kurs prihvaćene biće obavešteni u petak 23.07. putem mejla, kada će dobiti i link preko kojeg mogu da prate kurs.PLAN IZVOĐENJA NASTAVE

DAN

TEMA

TIP

OPIS

1

Uvodno predavanje

Predavanje

Paradigma digitalnog vajanja. Odnos ilustracije i 3d modelovanja. Izražajna sredstva i sintaksa. Linija akcije, tokovi linija, hijerarhijska struktura, kontura. Inspiracije i uzori. Opis osnovnog radnog procesa izrade.

2

Postavka

Vežbe

Postavka referenci. Skiciranje u 3d prostoru. Postavka od osnovnih geometrijskih oblika i tehnika simetrije u pozi. Postavka kose od krivih.

3

Postavka

Vežbe

...

4

Modelovanje

Vežbe

Izrada detalja koristeći tehniku dinamične retopologije. Spajanje elemenata, problemi i rešenja za bulove operacije i non-manifold geometrija. Tehnike za modelovanje detalja, odeće i rekvizita.

5

Modelovanje

Vežbe

...

6

Modelovanje

Vežbe

...

7

Renderovanje

Predavanje i vežbe

Predavanje o društvenim mrežama za digitalne umetnike (Artstation, Sketchfab, Instagram), osnovni principi prikazivanja rada. Izbor palete boja i dizajna osvetljenja. Postavka materijala i svetla, renderovanje.

8

Renderovanje

Vežbe

...

9

Završno predavanje

Predavanje

Prezentovanje radova i razgovor o urađenim radovima. Saveti za dalje usavršavanje.

 

Kurs digitalnog vajanja

 

Preko leta se organizuje kurs za studente Animacije u inženjerstvu iz digitalnog vajanja stilizovanih karaktera. Kurs se realizuje u programu Blender, ali se uče opšti principi koji su primenjivi i u drugim 3d programima. Dužina kursa je 9 dana, po 2 časa dnevno. Kurs se održava online, radnim danima 26.07. -05.08. , 16-18h.

 

Prijava za kurs je preko linka: https://forms.gle/5WBTT7CFjJTPT7kJ9

 

Opširnije...

Izložba "KRAČUN" u Galeriji Matice Srpske

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija, BLIC.RS

 

U realizaciji izložbe "Kračun", u organizaciji Galerije Matice srpske, učestvovao je tim sa Katedre za animaciju u inženjerstvu i Centra za digitalni dizajn. O izložbi i digitalizaciji ikonostasa možete pročitati više na sledećim linkovima: 

RTV:  Izložba "Kračun" povodom 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske

DANAS: 3D ikonosta i putavonje kroz barok i svet Teodora Kračuna

BIZLIFE: Prvi put u Srbiji: Interaktivni 3D ikonostasi (FOTO)

BETA: 3D izložba ikonostasa Teodora Kračuna u Galeriji Matice srpske (VIDEO)

BLIC: Izložba "Kračun" u Galeriji Matice srpske

 

Internet prezentacije ikonostasa možete pogledati na sledećim linkovima:

CGA 2019

 
Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike i umetnosti (CGA Belgrade) posebnu pažnju posvećuje edukaciji i mladim talentima. Svi sadržaji su besplatni, a mesta je ostalo još malo.
 
Opširnije...

Otvaranje izložbe "KRAČUN" u Galeriji Matice Srpske

 

Izložba „KRAČUN“ koju organizuje Galerija Matice srpske u Novom Sadu biće otvorena u petak, 18. oktobra 2019. godine u 19 časova. U realizaciji multimedijalnog segmenta izložbe učestvovao je tim sa FTN-a sa Katedre za animaciju u inženjerstvu i Centra za digitalni dizajn.

Opširnije...

Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti

 

Članovi Katedre za animaciju u inženjerstvu: dr Ratko Obradović, Isidora Đurić, dr Igor Kekeljević, Ivana Vasiljević i Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi: dr Vesna Stojaković i Miloš Obradović aktivno su učestvovali u realizaciji izložbe “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti” koju organizuju Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu.

 

Opširnije...

 

Prvi master inženjer računarske grafike na Fakultetu tehničkih nauka

 

Ivana Vasiljević je prvi master inženjer računarske grafike na Fakultetu tehničkih nauka.

 

Opširnije...

Showreel 2017

Članak u časopisu Svet Kompjutera

Dragi studenti,

u oktobarskom broju Sveta kompjutera, na strani 21 je intervju  o našim studijama, sa prof. dr Ratkom Obradovićem.  

 

 

 

Alternativa samoukosti

Diplomirani ste srednjoškolac koji obožava računarsku grafiku i animaciju? Želeli biste da svoju strast studirate u Srbiji?

 

Hteli biste da nakon studija bez problema nađete posao u struci, ali opravdano zazirete od pojedinih privatnih visokoobrazovnih ustanova sumnjivih reputacija i bez međunarodnog ranga i kredibiliteta na bilo kojoj skali? Najbolja alternativa amaterizmu i samoukosti je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, koji, jedinstveno u Srbiji, nudi studijski program „Animacija u inženjerstvu” i zvanje diplomiranog inženjera računarske grafike. FTN je državni fakultet na kome se diplome i zvanja ne prodaju za novac, već zahtevaju dugotrajno i bolno, ali zabavno i ispunjavajuće „grejanje stolice”.

...

 

Izvor: http://www.sk.rs/2017/10/skds01.html