• aleksandar-kosina-studio-profesional
 • aleksandar-vujkov-mali-liman
 • anica-stanic-sah
 • branislav-popkonstantinovic-casovnik
 • igor-kekeljevic-lady-godiva
 • ivica-nikolic-brod
 • ivica-nikolic-stamparska-masina
 • kristina-nikolic-profesor-max
 • nenad-poznanovic-gratska-kuca
 • zorica-raus-ucionica

Otvaranje izložbe "KRAČUN" u Galeriji Matice Srpske

 

Izložba „KRAČUN“ koju organizuje Galerija Matice srpske u Novom Sadu biće otvorena u petak, 18. oktobra 2019. godine u 19 časova. U realizaciji multimedijalnog segmenta izložbe učestvovao je tim sa FTN-a sa Katedre za animaciju u inženjerstvu i Centra za digitalni dizajn.

 

Članovi tima sa Katedre za animaciju u inženjerstvu su dr Ratko Obradović, Isidora Đurić, dr Igor Kekeljević i Ivana Vasiljević a iz Centra za digitalni dizajn dr Vesna Stojaković i Miloš Obradović.

 

Uz izlaganje Kračunovih dela, na izložbi su, primenom savremenih tehnologija kao što su 3D digitalizacija i AR aplikacija (augmented reality), prezentovane i dve ikonostasne celine - u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima (1780-1781) i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici (1775).

 

U okviru istraživačkog projekta digitalizacije kulturnog nasleđa, za potrebe izložbe urađena je fotogrametrijska 3D digitalizacija ikonostasa koji sadrže dela crkvenog slikarstva Teodora Kračuna, dok se njihova virtuelna reprezentacija zasniva na tehnologijama proširene realnosti (augmented reality) i veb dizajna.

 

Na ovaj način omogućeno je sagledavanje ikonostasa iz različitih uglova i kroz višestruke nivoe detaljnosti, kao monumentalnog elementa sa raskošnom ornamentikom, ali i kao celine sastavljene od pojedinačnih umetničkih dela. Osnovna ideja je da se ikonostasi, kao jedinstveni elementi enterijera crkava, učini dostupnim i vidljivim i van fizičkih granica religijskih prostora, kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti.

 

Multimedijalna prezentacija ikonostasa obuhvata dva tipa aplikacije, koje omogućavaju interakciju sa digitalizovanim 3D modelima ikonostasa:

 1. Interaktivna prezentacija ikonostasa omogućava detaljan prikaz ikona uz prateće informacije o nazivu dela, autoru, periodu nastanka i ključnim karakteristikama. Uz pomoć touch screen ekrana postavljenih u izložbenom prostoru, korisnicima je omogućena vizuelizacija detaljnih ortofoto snimaka ikonostasa, kao i opcije klik i zoom na pojedinačne ikone.
 2. Prikaz ikonostasa u proširenoj realnosti (augmented reality), kroz kameru tableta, omogućava vizuelizaciju trodimenzionalnog modela ikonostasa u okviru realnog okruženja izložbe, i na taj način pruža jedinstven doživljaj monumentalnog enterijera izvan samog fizičkog prostora crkve.

Izložba će biti otvorena do 23. februara 2020. godine.

Kurs digitalnog vajanja

 

Preko leta se organizuje kurs za studente Animacije u inženjerstvu iz digitalnog vajanja stilizovanih karaktera. Kurs se realizuje u programu Blender, ali se uče opšti principi koji su primenjivi i u drugim 3d programima. Dužina kursa je 9 dana, po 2 časa dnevno. Kurs se održava online, radnim danima 26.07. -05.08. , 16-18h.

 

Prijava za kurs je preko linka: https://forms.gle/5WBTT7CFjJTPT7kJ9

 

Opširnije...

Izložba "KRAČUN" u Galeriji Matice Srpske

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija, BLIC.RS

 

U realizaciji izložbe "Kračun", u organizaciji Galerije Matice srpske, učestvovao je tim sa Katedre za animaciju u inženjerstvu i Centra za digitalni dizajn. O izložbi i digitalizaciji ikonostasa možete pročitati više na sledećim linkovima: 

RTV:  Izložba "Kračun" povodom 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske

DANAS: 3D ikonosta i putavonje kroz barok i svet Teodora Kračuna

BIZLIFE: Prvi put u Srbiji: Interaktivni 3D ikonostasi (FOTO)

BETA: 3D izložba ikonostasa Teodora Kračuna u Galeriji Matice srpske (VIDEO)

BLIC: Izložba "Kračun" u Galeriji Matice srpske

 

Internet prezentacije ikonostasa možete pogledati na sledećim linkovima:

CGA 2019

 
Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike i umetnosti (CGA Belgrade) posebnu pažnju posvećuje edukaciji i mladim talentima. Svi sadržaji su besplatni, a mesta je ostalo još malo.
 
Opširnije...

Otvaranje izložbe "KRAČUN" u Galeriji Matice Srpske

 

Izložba „KRAČUN“ koju organizuje Galerija Matice srpske u Novom Sadu biće otvorena u petak, 18. oktobra 2019. godine u 19 časova. U realizaciji multimedijalnog segmenta izložbe učestvovao je tim sa FTN-a sa Katedre za animaciju u inženjerstvu i Centra za digitalni dizajn.

Opširnije...

Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti

 

Članovi Katedre za animaciju u inženjerstvu: dr Ratko Obradović, Isidora Đurić, dr Igor Kekeljević, Ivana Vasiljević i Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi: dr Vesna Stojaković i Miloš Obradović aktivno su učestvovali u realizaciji izložbe “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti” koju organizuju Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu.

 

Opširnije...

 

Prvi master inženjer računarske grafike na Fakultetu tehničkih nauka

 

Ivana Vasiljević je prvi master inženjer računarske grafike na Fakultetu tehničkih nauka.

 

Opširnije...

Showreel 2017

Članak u časopisu Svet Kompjutera

Dragi studenti,

u oktobarskom broju Sveta kompjutera, na strani 21 je intervju  o našim studijama, sa prof. dr Ratkom Obradovićem.  

 

 

 

Alternativa samoukosti

Diplomirani ste srednjoškolac koji obožava računarsku grafiku i animaciju? Želeli biste da svoju strast studirate u Srbiji?

 

Hteli biste da nakon studija bez problema nađete posao u struci, ali opravdano zazirete od pojedinih privatnih visokoobrazovnih ustanova sumnjivih reputacija i bez međunarodnog ranga i kredibiliteta na bilo kojoj skali? Najbolja alternativa amaterizmu i samoukosti je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, koji, jedinstveno u Srbiji, nudi studijski program „Animacija u inženjerstvu” i zvanje diplomiranog inženjera računarske grafike. FTN je državni fakultet na kome se diplome i zvanja ne prodaju za novac, već zahtevaju dugotrajno i bolno, ali zabavno i ispunjavajuće „grejanje stolice”.

...

 

Izvor: http://www.sk.rs/2017/10/skds01.html