• aleksandar-kosina-studio-profesional
  • aleksandar-vujkov-mali-liman
  • anica-stanic-sah
  • branislav-popkonstantinovic-casovnik
  • igor-kekeljevic-lady-godiva
  • ivica-nikolic-brod
  • ivica-nikolic-stamparska-masina
  • kristina-nikolic-profesor-max
  • nenad-poznanovic-gratska-kuca
  • zorica-raus-ucionica

Računarska grafika - Animacija u inženjerstvu

Studijski program Animacija u inženjerstvu, je interdisciplinaran između računarstva i elektrotehnike i matematike. Nakon završenih osnovnih akademskih studija stiče se titula Diplomirani inženjer računarske grafike, a nakon master akademskih studija titula Master inženjer računarske grafike.

 

Kompjuterska animacija je danas sastavni deo svakog proizvoda ili proizvodnog procesa i podrazumeva se gotovo u svim oblastima života. Kada želimo da napravimo bilo kakav proizvod ili objekat poput automobila, aviona, voza, autoputa, zgrade, fabrike i dr., danas je svakako najjeftinije napraviti kompjuterski trodimenzionalan model a zatim na njemu izvršiti sve analize, tehničko-tehnološke korekcije, promene iz estetskih ili sistemskih razloga i slično.

 

Kompjuterska grafika i animacija su oblasti koje se koriste u različitim tehničkim disciplinama poput mašinstva, arhitekture, građevine, saobraćaja, elektrotehnike i elektronike, geodezije itd. Svoje sigurno mesto ova disciplina ima u umetnosti, a takođe u medicini i farmaciji, fizici, biologiji i hemiji, matematici, primenjenoj matematici i informatici. Značajno mesto zauzima u obrazovanju, a svima je poznat uticaj ove discipline na filmsku industriju, specijalno od kada su kreirani 3D filmovi. Koristi se i za izradu kompjuterskih igara a kao i kod WEB dizajna.

 

Studijski programUslovi za upisKontakt

Prvi video spot koji je urađen uz pomoć AI tehnologije u našoj državi

 
Video spot za pesmu "Ja se budim", koji najavljuje album "Neverending story 2", je prvi video spot koji je urađen uz pomoć AI tehnologije u našoj državi a koji je uradio profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, docent dr Nenad Kuzmanović. Autor pesme je Ivan Kljajić, gitarista, muzički producent, dizajner zvuka, profesor Akademije Umetnosti Novi Sad i doktor umetnosti iz Beograda.
Video spot dostupan je na linku: 

Balkanima 2023

 

 

 Od 2-8. oktobra 2023. godine održava se 20. evropski festival animiranog filma Balkanima u Domu kulture studentski grad u Beogradu. U toku festivala Balkanima, biće održana i autorska prezentacija Mikaela Dudoka de Vita, u subotu, 7. oktobra u 18.00 u Domu kulture Studentski grad.

Opširnije...

Intervju, Nedelja istraživača 2023

 

Juče su u okviru Nedelje istraživača u Naučnom klubu Novi Sad održana predavanja na temu primene mašinskog učenja u svakodnevnom životu od industrije pa do umetnosti. Predavači su bili naše kolege vanr. prof. dr Lidija Krstanović i doc. dr Bojan Banjac. Organizatori ove manifestacije su obavili jedan kratak intervju sa njima na temu poput koje su njihove prve asocijacije na nauku kao i bez kog naučnog otkrića ne mogu zamisliti svoj život. 

 

Video: https://youtu.be/BfoYAquinOM

 

Opširnije...

Виртуелно путовање Новим Садом

VPNS2022.jpg - 197.72 KB

Пројекат "Виртуелно путовање Новим Садом" се ослања на приказ културног наслеђа и ширег историјског, друштвеног и културног контекста у којем су одабрани објекти настајали, бивали трансформисани и нестајали. Пројекат је подржан и суфинасиран од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Аутономна покрајина Војводина, Република Србија, у области заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини у 2022. години. 

Извори: http://ftn.uns.ac.rs/n978878359/virtuelno-putovanje-novim-sadom

https://www.youtube.com/watch?v=DzCl11MySiY 

Šampioni znanja - Ivana Vasiljević

Ivana Vasiljević je autorka 13 istraživačkih radova i četiri izložbe, zahvaljujući izvanrednom znanju pomogla je pri razvitku dva projekta, istaknuta članica Srpskog udruženja za geometriju i grafiku, najmlađi doktor nauka na Katedri za animaciju u inženjerstvu na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu!

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=Rx8HEGS9fZc 

 

Izložba Miloša Vujanovića u Studentskom kulturnom centru „Fabrika“

Izložba Miloša Vujanovića otvorena je u Studentskom kulturnom centru „Fabrika“. Reč je o slikama koje su rađene neobičnom magnetnom tehnikom, a na njima su napisane poruke retkim pismima kao što su sanskrit i etiopski amharik. Postavka se može pogledati do 21. aprila svakog radnog dana od 9 do 19 sati.

 

Izvor: vojvodjanski.com

Emisija Nauka privredi o projektu "DigitalArt"

 

U sklopu emisije Nauka privredi (sezona 7, epizoda 25, RTV) emitovan je prilog o saradnji Galerije Matice srpske i Fakulteta Tehničkih nauka na realizaciji projekta "DigitalArt". Prilog možete pogledati na linku: https://youtu.be/ZuaofDF1t0Q

Analiza oblika kompleksne 3D geometrije kreirane fotogrametrijskom 3D digitalizacijom na primeru ikonostasa

 

Naš asistent Isidora Đurić je 30.12.2021. odbranila svoju doktorsku disertaciju pod nazivom "Analiza oblika kompleksne 3D geometrije kreirane fotogrametrijskom 3D digitalizacijom na primeru ikonostasa"  na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i postala doktor nauka iz naučne oblasti Računarska grafika. Svoj rad je odbranila pred Komisijom u sledećem sastavu: prof. dr Dragan Ivetić, prof. dr Vesna Stojaković, prof. dr Branislav Popkonstantinović, prof. dr Nebojša Ralević (mentor) i prof. dr Ratko Obradović (mentor).

Prvi doktor nauka računarske grafike na Fakultetu tehničkih nauka

 

Naš asistent Ivana Vasiljević je u ponedeljak 27 decembra 2021. odbranila svoju doktorsku disertaciju pod nazivom "Primena beskontaktnih metoda za 3D digitalizaciju skulpture i ugradnja zaštite od zloupotrebe u 3D virtuelni model"  na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i tako je postala prvi doktor nauka iz naučne oblasti Računarska grafika.

Opširnije...

Diversis Itineribus

 

Naša katedra je bogatija za još jednog doktora umetnosti. Nenad Kuzmanović je 20.12.2021. uspešno odbranio doktorat na temu Diversis itineribus - kreiranje interaktivne radio‐drame sa više mogućih završetaka, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Digitalizovan deo umetničke kolekcije Galerije Matice srpske

 

U okviru projekta "DigitalArt" digitalizovana su neka od najreprezentativnijih dela bogate umetničke kolekcije Galerije Matice srpske koje se čuvaju u depou.

Eksponati koji do sada nisu javno predstavljeni preneti su u virtuelnu stvarnost i biće dostupni svima. Primenom modernih tehnologija digitalizovan je i skicen blok Save Šumanovića i album sa grafikama i crtežima srpskih i ruskih umetnika iz 18. i 19. veka.

 

Opširnije...

CGA Novi Sad 2021: Train the Trainers

 

In Spring 2021, Crater Training Center, as an Epic MegaGrant recipient, organized a specialized course in Unreal Engine. The “Train the Trainers” course was intended for university professors in Serbia to get familiar with Unreal Engine, whether through their work or study programs. Since many course-goers come from Novi Sad, CGA hosted their official meet-up, with some of them taking part in this discussion panel.

 

YouTube Link: https://youtu.be/ANrs6f6EObI

 

Opširnije...

Izložba "KRAČUN" u Galeriji Matice Srpske

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija, BLIC.RS

 

U realizaciji izložbe "Kračun", u organizaciji Galerije Matice srpske, učestvovao je tim sa Katedre za animaciju u inženjerstvu i Centra za digitalni dizajn. O izložbi i digitalizaciji ikonostasa možete pročitati više na sledećim linkovima: 

RTV:  Izložba "Kračun" povodom 172 godine od osnivanja Galerije Matice srpske

DANAS: 3D ikonosta i putavonje kroz barok i svet Teodora Kračuna

BIZLIFE: Prvi put u Srbiji: Interaktivni 3D ikonostasi (FOTO)

BETA: 3D izložba ikonostasa Teodora Kračuna u Galeriji Matice srpske (VIDEO)

BLIC: Izložba "Kračun" u Galeriji Matice srpske

 

Internet prezentacije ikonostasa možete pogledati na sledećim linkovima:

Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti

 

Članovi Katedre za animaciju u inženjerstvu: dr Ratko Obradović, Isidora Đurić, dr Igor Kekeljević, Ivana Vasiljević i Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi: dr Vesna Stojaković i Miloš Obradović aktivno su učestvovali u realizaciji izložbe “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti” koju organizuju Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu.

 

Opširnije...

 

Showreel 2017

Članak u časopisu Svet Kompjutera

Dragi studenti,

u oktobarskom broju Sveta kompjutera, na strani 21 je intervju  o našim studijama, sa prof. dr Ratkom Obradovićem.  

 

 

 

Alternativa samoukosti

Diplomirani ste srednjoškolac koji obožava računarsku grafiku i animaciju? Želeli biste da svoju strast studirate u Srbiji?

 

Hteli biste da nakon studija bez problema nađete posao u struci, ali opravdano zazirete od pojedinih privatnih visokoobrazovnih ustanova sumnjivih reputacija i bez međunarodnog ranga i kredibiliteta na bilo kojoj skali? Najbolja alternativa amaterizmu i samoukosti je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, koji, jedinstveno u Srbiji, nudi studijski program „Animacija u inženjerstvu” i zvanje diplomiranog inženjera računarske grafike. FTN je državni fakultet na kome se diplome i zvanja ne prodaju za novac, već zahtevaju dugotrajno i bolno, ali zabavno i ispunjavajuće „grejanje stolice”.

...

 

Izvor: http://www.sk.rs/2017/10/skds01.html